17 Ekim 2012 Çarşamba

ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GÜNÜNÜN FAZİLETLERİ


وَلَيَالٍ عَشْرٍ
Ve leyâlin aşr(aşrın).

On geceye andolsun! ...

Zilhicce ayı ile ilgili netten bulduğum birtakım bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Kurban Bayramı’nın bulunduğu aya zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.bu konudaki hadis-i şerifler ise şöyle buyurmaktadır:

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde tutulan oruca demektir. Zilhicce ayının onuncu günü kurban bayramının ilk günüdür. Zilhicce ayının ilk dokuz günü Peygamberimizin oruç tuttuğu rivayetlerine binaen bu günlerde oruç tutmak müstehaptır. Ancak
hacdakiler arefe günü oruç tutmazlar. Peygamberimiz arefe günü orucu hakkında şöyle buyurmuştur: "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" (Müslim, Savm, 196-197). (İ.K.)
Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir. [İbni Mace]

Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, bu ayın ilk günleri yapılan ameller, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir?) dediklerinde, (Evet, cihaddan da kıymetlidir, ancak canını, malını esirgemeden savaşıp şehid olanın cihadı, daha kıymetlidir) buyurdu. (Buhari)

Allah bu mübarek günlerde ibadetlerimizi ve dualarımızı kabul etsin inşallah. Amin.

4 yorum: