17 Eylül 2012 Pazartesi

HER KADIN ÖRTÜNMEK İSTER

Bu post tamamen düşünülmeden, konunun nereye geleceğini planlamadan yazıldı. ve başlığı sonradan atıldı. kitaplardan, ondan bundan bahsederken; bir bakmışım örtünme hikayemi anlatıvermişim :) sizlerle konuşur gibi, iç döker gibi, sanki en yakın arkadaşımla sohbete dalıp sabahlamak gibi... buyrun sohbetimize...

Zaman zaman kitapyurdu.com dan bir sürü kitap sipariş ederim, mis gibi yepyeni kitaplarımın da gelmesi için sabırsızlanırım. kitaplığımı oluşturmak çok hoşuma gidiyor. evimizde minik bir kitaplığımız var şimdilik. onun zamanla dolduğunu görmek yetiyor bana. çünkü okuduğum her bir kitap, sanki ayrı bir dönemimi anlatıyor ve hepsinin içinde kayboluşlarım, kendimden bir şeyler buluşlarım ya da içindeki karakterleri hayal dünyamda canlandırarak kitaba dahil oluşlarım geliyor aklıma. elimin değdiği her bir sayfa, sanki kitabın bir sene daha yaşlandığını hissettiriyor bana. ve ilerde Allah nasip ederse; belki çocuklarımın da okuyacağı bu kitaplar, onlarla yaşıt olacak ve anne babalarının ellerinin değdiği o sayfalar, belki de çok farklı hayallere, değişimlere sürükleyecek onları.

başkalarından alarak okuduğum kitapları dahi, sonrasında alarak kitaplığıma eklemeye gayret ediyorum. ayrıca kitapların kapak sayfaları çok dikkatimi çekiyor. bir ara en beğendiğim kitap kapaklarını sizlerle paylaşmak isterim. en son verdiğim sipariş; dini kitaplar üzerineydi. aslında burada belkide kısaca paylaştığım bir şey var. ben daha çok yeni örtülüyüm. henüz örtüneli 6-7 ay kadar oldu. ve yakın çevrem olsun, yeni tanıştığım insanlar olsun bu konuda çok şey soruyorlar. en çok da 'nasıl karar verdin ve nasıl cesaret edip bir anda örtünebildin?' diye. aslına bakarsanız; küçük yaşta (belki aileden öyle gördüğü ya da buna yöneltildiği için olabilir) örtünenler, sanırım sizin işiniz daha kolay. çünkü ergenliği geçip, ilerleyen yaşlarda örtünmek istediğiniz zaman; nefsinizle kıyasıya bir mücadeleye giriyorsunuz ve ne yalan söyleyeyim ağır bastığı zamanlar da çok oluyor. her ne kadar örtünmeden önce, kılık kıyafetlerinize dikkat etseniz de, namazınızı kılmaya çalışsanız da; örtü apayrı bir şeymiş gibi geliyor. örtünene kadar geçen süreç; tamamıyle casaret gerektiren ve nefsinle sürekli diyalog halinde olduğun bir dönem. bütün hissettiklerimi açıkça yazacağım; çünkü biliyorum ki bir çoğunuz var bu durumda olan, benim yaşadığım iç savaşı yaşayan, biliyorum.

öncelikle her kadının uğruna mücadele verdiği saçları... evet, saç bir kadını büyük değişimlere götürebiliyor ama Kur'an- ı Kerim' de geçen; saçımızın bir telinin dahi gözükmemesi gerektiği, gibi bir ibare varken ve bunu içten içe her fırsatta düşünmeye yoğunlaştığınız zaman; saçınla başınla uğraşasın dahi gelmiyor. evet, ben de saçlarımı çok sevenlerdenim ve bu konuda da şöyle düşündüm; 'ya saçlarım olmasaydı?'. neden başkalarına beğendirmek, Allah' a kendini beğendirmekten daha önemli olsun ki? bu aşamayı bu şekilde geçtim, sıra geldi kılık kıyafete. yaz sıcakları gelecek, tamam yarım kollu kıyafetlerden alışkınım zaten, ee bol upuzun etekleri de seviyorum; ama ya örtü? 'yazın sıcağında saçlarını toplar çıkarsın dışarı; ama örtü ya çok bunaltırsa ya yapamazsam, mücadele edemezsem o sıcaklarla?' cehennem ateşinden daha sıcak olamaz ya!

geldik son aşamaya; herkesin tepkileriyle tek tek karşılaşmaya. verdiğin savaşın kahramanı olmaya son bir adım kaldı. duygularına gem vur, sen örtünmek için onca yollardan geçtin, onca mücadeleler verdin; senin yaptığını başaramayan birinin iki dudağından dökülen olumsuz bir söz mü seni üzecek yoksa hesap günü Rabbinin 'neden benim sevgimi kazanmaktansa; onların sevgisini kazanmayı seçtin?' demesi mi?

örtündüm, çıktık. o gün Ankara' ya gidecektik eşimin ailesini ziyarete. orda bir gün kalıp, sonra da Eskişehir' e benim ailemi ziyerete gidecektik, hepsine sırayla süpriz yapacaktık. evet; ailem de dahil kimsenin haberi yoktu örtüneceğimden.ailelerimiz çok sevindi, annemin gözleri doldu, sarıldık ağladık. ve inanır mısınız bir kişi bile yadırgamadı, hatta farketmeyen akrabalar dahi oldu; sonrasında çok güldük; 'ama sen sanki hep kapalıydın gibi geliyor bana, hiç yadırgamadım' diyenler oldu. herkes çok yakıştırdı, çok mutlu oldular. ama bende öyle bir cesaret oldu ki, örtündüm, çıktım ve dimdik herkesin karşısındaydım, kendimle gurur duyuyordum başardığım için. aslında başarı kelimesi de anlamsız biliyor musunuz, çünkü cesaret edememek gibi bir şey söz konusu olamazmış, olmamalı da. öyle rahatladım ki, üzerimden öyle büyük bir yük kalktı ki anlatamam. abartılacak bir şey yokmuş inanın. örtünmeyü düşünen arkadaşlarlara sesleniyorum; eğer istiyorsanız hiç düşünmeyin derim. göreceksiniz ki herşey çok daha güzel olacak. insanların size karşı takındıkları üslup bile değişiyor. kötü anlamda mı; hayır. aksine çok daha saygılı yaklaşıyor herkes, biri size elini uzatırken bile çekiniyor, sizi önemsiyor ne der nasıl davranır, elimi uzatsam tokalaşır mı tokalaşmaz mı ve en çok rahatladığım konulardan biri de bu oldu diyebilirim. önünüze gelen herkesle tokalaşmak zorunda kalmıyorsunuz.

her neyse dediğim gibi, benim için hem bir çok şey değişti hem de çoğu şey aynı kaldı. yani önceki yaşantıma, arkadaşlıklarıma aynı yerden devam ediyorum. her şey rutin bir şekilde işliyor, bir sorun yok Allah' a şükür. çünkü ben yine aynı ben' im ve değişen sadece dış görüntüm.

ailelerimizde ne kadar görsek de örtünmemiz gerektiğini, bu konuda asla zorlanmadık. tamamıyle kendi isteğim. hatta çok soran oldu, eşin mi istedi diye. çünkü evlendikten 4 ay sonra örtündüm ben. doğal olarak insanların aklına ilk gelen bu oldu :) hayır, bu konuda eşim sadece destek oldu bana. hem de öyle destek oldu ki; Allah örtünmemle beraber ibadetlerimin sevabı kadar sevap da ona yazsın. Allah razı olsun kendisinden. bana söylediği tek şey şuydu, o da örtündükten sonra söyledi bunu. 'evet, ben seni örtünmek için uyarmakla mükelleftim dinimiz gereği; ama Allah senden razı olsun ki bunu bana bir kez bile söyletmeden kendi rızanla yaptın'. işte tüm bunlar benim için yeterliydi...

                                                          
nereden nereye geldim kitaplardan bahsediyordum, konuyu bağlamak için neler neler de anlattım öyle :) ama örtünmek isteyen arkadaşlara bir vesile olabilirsek bile ne mutlu bizlere. bu konuda da maillerinizi cevaplayarak yanınızda olmaya, destek olmaya hazırım bilesiniz :) ayrıca örtünmek isteyen güzel arkadaşlarıma bu süreçte okumalarını önereceğim bir kitap var: 'Her Kadın Örtünmek İster'. kesinlikle sizi etkileyecek bir kitap, tavsiye ederim.

diyeceğim o ki yeni örtündüğüm için bu konuda soru soran çok oluyor. 'nasıl karar verdin?, ne hissettin?' vs. vs... ben de sadece kendi hislerimden yaşadıklarımdan bahsedebiliyorum ama daha detaya inemiyorum. ya da karşımdakinin içinde olan o kıvılcımı nasıl ateşleyebileceğimi bilemiyorum. bu yüzden bu konuda bir kaç kitaba ihtiyacım vardı. çünkü istiyorum ki vesile olabileyim bir kişiye daha. inşallah en kısa zamanda bu kitapları okuyup, sizlerle de düşüncelerimi paylaşırım. daha da lafı uzatmadan işte kitapyurdu.com dan aldığım kitaplarım.



Allah' a emanet olun...

"Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında örtmesi gereken yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.

Başörtülerini yakalarının üzerine örtsünler. Kocaları, babaları... hariç başkasına ziynetlerini göstermesinler.

Erkeğin ve kadının namus ve iffetlerini korumaları ve kadının örtünmesi gereğinden söz eden bu âyetlerde, örtünme için belli bir şekil şartı ve model önerilmediği görülür. Bu sebeple de Kur'an'ın bu anlatımından yola çıkarak kadınların ancak çarşaf ve peçe ile dışarı çıkabileceği, yabancı erkeklerin yanında ağız ve burnunu örtmesi, hatta bir gözünü kapatması gerektiğini söylemek isabetli olmaz. Dikkat edilirse konuyla ilgili Kur'an âyetleri, kadın ve erkeğin fitneye ve şüpheye sebep olmayacak, karşı cinsin arzusunu kışkırtmayacak, ağır başlılığını koruyacak tarz ve biçimde örtünmesini istemektedir. Bundan, vücut hatlarını gösterecek kadar dar ve ince elbiselerin giyilmesinin doğru olmadığı sonucu çıkar. Buna karşılık erkeklerin şalvar, kadınların etekleri yerlerde sürünen uzun etek ve pardösüler giymesi dinin gereği olarak değil de kişisel tercih ve zevk olarak görülmelidir.

Hz. Peygamber'in sünnetinde de örtünmenin dinî ve ahlâkî cephesi sürekli vurgulanmış, giyim ve kuşamda sadelik, tabiilik ve temizlik tavsiye edilmiş, elbisenin vücudun hatlarını belli etmemesi ve içini göstermemesi üzerinde durulmuş, cinsler arası farklılık ve diğer din mensuplarına benzememe ilke olarak benimsenmiş, erkek ve kadının örtünme sınırlarıyla ilgili olarak da fıkıh doktrinindeki görüşlere kaynaklık yapacak birtakım ölçü ve açıklamalar yer almıştır.

Hz. Peygamber ve Hulefâ-yi Râşidîn döneminden itibaren de, müslümanlar, aralarında ayrıntı sayılabilecek bazı farklılıklar bulunmakla birlikte Resûlullah tarafından getirilen ölçü ve açıklamaları bütün asırlarda ve bölgelerde belli hatlarıyla korumuş ve yaşatmışlar, örtünmeyi ahlâkî ve insanî olduğu kadar dinî bir vecîbe olarak da görmüşlerdir. Örtünmenin iffet ve namusu korumak, tanınmayı ve incinmemeyi sağlamak gibi bazı hikmetleri, yani olumlu sonuç ve yararları bulunduğu doğru olsa bile örtünme vecîbesinin böyle bir gayeye kilitlenerek açıklanması, bu gayenin bulunmadığı veya başka yollarla elde edildiği durumlarda örtünmenin gerekmeyeceği görüşü doğru olmaz. Bunun için de, şekil ve ayrıntı yönüyle mahallî ve kültürel bazı özellikler ve farklılıklar taşıması dinen müsamaha ile karşılanmış olsa bile, esas itibariyle örtünmenin dinin emri ve gereği olduğu hususunda müslümanlar arasında bir görüş ayrılığı zuhur etmemiştir. "
(koyu renkli açıklamalar diyanet işlerinin sitesinden alıntıdır)

3 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş...ben de lise 1'e başlamadan örtünmüştüm..öyle fıtri birşey ki eğer gerçekten insanın içinde istek varsa o örtüyü taktıktan sonra gerisi geliyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel işte erkenden örtünmüşsün, çok şanslısın.
      Allah herkese nasip etsin inşallah.
      çok saol cnmcım, sevgiler :)

      Sil
  2. Allah'ın sevgili kuluysan bence Allah onu kolaylaştırıyor ve o ortamı imkanı önüne seriveriyor..Anlattığın duyguları yaşıyorum şuan canım dostum! :D Telefonda sana söylediğimde ikimiz de ağlamaktan konuşamadık ya..Böyle karşımda olsaydı da sarılabilseydim dedim! Yeniden doğmuş gibi olmak çok güzel.. Hayat aldatmacalarla dolu ve dünyevi şeylerin cazibesi zaten insanı köşeye sıkıştıran.. Nelerle karşılaşacağımı bilmiyorum ama tek bildiğim, bana bu nimetleri sunan rabbime yakışır bir hayattan daha güzeli olamaz..
    Güzel insan, kalbi gibi yüzünden nur akan arkadaşım.. Senin de desteğinle bu yolda beni güzel şeyler bekliyo hissediyorum.. İyi ki varsın!:))

    YanıtlaSil