13 Eylül 2012 Perşembe

AH MİNE'L AŞK



Sevgili kuzenim Gülay ablamın bize evlilik hediyesi... Kendisi tezhiple uğraşıyor ve kısa bir zamanda bu konuda kendini çok geliştirdi maşaallah. Yazısını hattata yazdırıyor, yazı dışında gördüğünüz her şey kendisine ait. Ve böyle emek ve sabır işi olan bu değerli tabloyu bize hediye etmiş olması beni o kadar duygulandırdı ve mutlu etti ki anlatamam. Bir kez daha buradan kendisine teşekkürlerimi iletiyorum :)

Ve bizim oturma odamızın duvarında yerini buluşu...




Renkli kağıdıyla, çerçevesiyle, tasarımıyla öyle güzel olmuş ki; çok sevdim çoookk :) Hele ki Ah mine'l aşk' ın anlamı çok hoşuma gitti.

Hüzünlü bir hikâyeyi anlatır Ah Minel Aşk. Hat sanatında ağlayan iki göz ve bir Elif ile çizilip, hem kahderen aşk hem de kahreden gözyaşının ifadesidir. Yeni bir yorum ile tasarlanan ‘Ah Minel Aşk’ın ilk harfi ‘elif’ bir hançeri, ikinci harfi ‘ha’ ise ağlayan iki gözü simgeliyor. Aşktan ah çekme anlamına gelen ‘Ah Minel Aşk’, sevip de kavuşamayanların hikâyesini anlatır.

Halk sanatında tabiat bir çerçeve gibi insanın çevresinde yer alırken burada elif ve he’yi insan olarak düşünürsek tabiat bunun çevresinde ikinci planda toplanıyor demektir. Tabiatın sınırsızlığı yazı ile resimlenmesine kolayca imkan sağlayamadığından yazı sadece resmin ortasında görülür, he’nin dere şeklinde göz yaşlarıyla, tabiatla birleşir, aynı şey olur. bu ah minel ask yazılı tabiat resimleri ateşle suyun, iki zıd mizacın yankısıdır. yedi dağın tepesinden ateşler dumanlar fışkırırken iki gözlü he’nin gözlerinden akan yaşlardan dereler, denizler meydana gelir. elif’in tepesinde yıldırımlar zikzaklar çizer. Demir dağları eriten, feleğin aynası olan gök kubbesini karartan, yer yüzünü tufanlara boğan bu aşk timsalinde iki ayrı güç yan yana bulunduğu halde birbiriyle birleşememektedir. Ateşle su, elif’le he bunu sembolleştirir. Kaynak: Türklerde Dinî Resimler, Malik Aksel

  
Sevgiler...

4 yorum:

  1. güle güle kullan canım:-)
    çok hoş.bende çik severim tezhip sanatını...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. saol cnmcım :)
      kesinlikle emek ve sabır isteyen bir iş.
      madem ilgin var, bence denemelisin :)

      Sil
  2. güle güle kullan canım...
    çok güzel :))

    YanıtlaSil