7 Haziran 2012 Perşembe

MİSAFİR BEREKETTİR

Bu sıra yaptığım yarışmadan dolayı olsa gerek sofra düzeni ve misafir ağırlama olayının üzerine düşmüş durumdayım. Aileden gelen bir şey; misafir ağırlamayı her zaman sevmişizdir ve en yakınımız dahi olsa asla kuru bir çayla ağırlamamaya gayret etmişizdir. Hiç bir şey yoksa bile evde, bir bisküvi ya da meyve ikram ederiz.  Ya da evin en küçüğü bir koşu markete yollanır. Misafir berekettir. Geldiğinde ne yapacağım, ne koyacağım, yine mi misafir gibi sözleri asla kullanmamalı; aksine seni önemseyip evine geldiği için memnun olmanı gerektirir.
Misafir; evin neşesidir. Hazırladığın yemeklerin yenilip bitirildiğini görmek; tüm yorgunluğunu alıverir. Misafir; berekettir. Allah(c.c.),ne semalara, ne yerlere sığar, O ancak aciz bir kulunun kalbine sığarak sofralarımıza gelir. ' onu aç olarak geri göndermekle, beni geri göndermiş olursunuz'  buyurur. 
Haydi gelin misafirlerimize çok güzel sofraları hazırlayalım. Bereketli sofralarınıza Minik Atölyem' de misafir olsun derseniz; sofra fotoğraflarınızı yarışmamız için bekliyorum:) 
                                                                                                                           Sevgiyle kalın.....
Misafir rızkı ile gelir
Misafire ikram etmek, güzelce ağırlamak gerekir. Misafire yedirilecek şeylerden korkmamalı, misafire ikram etmeyi ganimet bilmelidir! Atalarımız, (Misafir on kısmetle gelir, birini yer, dokuzunu bırakır) demişlerdir. Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Misafir rızkı ile gelir.) [Şir’a]
Evde bulunan şeyleri bolca ikram etmeli, misafire verilen çok yemeği israf saymamalıdır. Allah için olan şey, çok olsa da israf olmaz. Allah için olmayan şey, az olsa da israftır.
Sofraya et ve tatlı da getirmelidir! Çünkü yemeklerin iyisini yedirmek, Allahü teâlânın rızasını celbeder. Yemekte iyi su bulundurulmalıdır! (Serin su içmek, Allahü teâlâya şükrü gerektirir) buyurulmuştur. Sofrada sirkeli salata bulundurulması iyidir. Çünkü sirke ve yeşillik hadis-i şerifle övülmüştür. Yeşil sebzelerin bulunduğu sofrada melekler hazır olur.
Yemeklerin iyisini önce getirmelidir! Arzu edenler bunlardan çokça yer. Diğer yemeklere lüzum kalmaz. Halbuki midesine düşkün olanlar çok yiyebilmek için, önce diğerlerinin, sonra da nefis yemeklerin sofraya konmasıyla lüzumundan fazla yemek yemiş olurlar. En iyisi bütün yemekleri ortaya koymalı, herkes arzu ettiğini yiyebilmelidir.
MİSAFİRHANE
İnsan kısmı bir misafirhane,
Her sabah yeni birisi gelir.

Bir sevinc, bir bunalım, bir zalimlik,

Aniden farkına varmak birşeyin,
Hepsi beklenmedik misafir.

Hepsini karşılayıp eyle!

Evini vahşetle süpürüp,
Bütün mobilyalarını boşaltan
Bir kederler kalabalığı bile gelse.

Her geleni alnının akıyla misafir et.

Olur ki yeni bir zevk getirmek için
Boşalttılar evini.

Karanlık düşünce, utanç ve garez,

Hepsini gülerek karşıla kapıda
Ve buyur et içeri.

Minnettar ol her gelene

Kim gelirse gelsin.
Çünkü bunların her birisi
Öte taraftan bir kılavuz
Olarak gönderildi.
                                Mevlana Celalettini Rumi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder