30 Temmuz 2012 Pazartesi

SAHURDA SULTANAHMET VE EYÜP SULTAN

İlk defa sahuru dışarda yapacak olmanın heyecanıyla; tüm gün geceyi bekledim :) Gece pikniğine gidiyoruz yaşasııınnn nidalarıyla, çocuk kadar heyecanlıydım :) İstikamet; Sultanahmet' ti elbetteki. Piknik çantamızı, kilimimizi, minderlerimizi kapıp, eşimle düştük yola gece saat 01.00 de. Giderken fırından sıcacık pidelerimizi de aldık. Yüklendik eşyaları çıktık meydana. Eskiden olduğu kadar kalabalık değilmiş eşimin söylediğine göre. Önceden yer bulmak imkansızmış, sıkış tepiş dipdibe oturulurmuş. Şansımıza daha sakindi ve bir ağacın altına yayıldık çimlere. Gelir gelmez koyulduk valla yemeğe. Yavaaaaşş yavaş yeriz dedik şu mis gibi açık havanın tadını çıkararak. Sonrasında çay keyfi ohhh... Bunu Ramazan bitmeden tekrarlamalıyız, benim çok hoşuma gitti bu gece pikniği :)

Neyse gelelim fotoğraflara dicem ama fazla foto yok. Çünkü ışıklandırma çoktu ve flaşlı bile çeksem, karanlık ya da bulanık çıkıyordu fotolar. Artık bunlarla yetinelim...


'Dünya ahiretin tarlasıdır'. Ne ekersen onun biçersin...


Nihat Hatipoğlu' nun sahur programı yapılıyormuş Sulatanahmet' te. Biraz da durup onu dinledik.


Bu çeşmenin ihtişamı beni benden aldı. Topkapı Sarayının, ilk kapısı Bâb-ı Hümâyun’un önündeki küçük meydanda Sultan Üçüncü Ahmed Han tarafından yaptırılan muhteşem çeşme. Ben ilk kez gördüm. Zaten Sultanhmet' e de bu 2. gidişimdi.

İtalyan edebiyatçı “Edmonde Amicis” bu eserle ilgili olarak; “İnsan elinin oyup işlemediği yer kalmamıştır. Zerâfet, sabır ve servetin harikasıdır. Hiç şüphesiz billûr bir fânus altında korunmaya değer. Bu eşsiz koca pırlanta ilk günü kimbilir nasıl parlıyordu. Onu bir defâ görmek, hayâlinin ölünceye kadar hâfızadan silinmemesi için yeterlidir...” demektedir.  ( netten alıntıdır)


Ertesi akşam da sahurda Eyüp Sultandaydık. Daha doğrusu namazımızı kılıp döndük, sahurumuzu evde yaptık. Çünkü orasının kalabalığına hayretle baktım, adeta gecenin bir vakti bayram yeri gibiydi. Artık dışarlara hasırlar serip, namaz alanları yapmışlardı. Böyle sahneleri görünce; insan Müslüman bir memlekette yaşadığını anlayabiliyor ancak. Keşke her yer her zaman böyle olsa. Orasının da maneviyatı çok güzeldi. Yine ilk kez gitmenin verdiği şaşkınlıkla bakınıyordum her yere. Eyüp Sultan' ın türbesine giremedik maalesef. Gece ziyarete kapatmışlardı. Dualarımızı dışarısından ettik. 

Orda hayran kaldığım şeylerden biri de asırlık çınarlardı. Öylesine heybetliydiler ki bütün avluyu sararak sanki kapalı ama açık havadar bir yerdi. Koca bir bahçenin içinden yürüyoduk resmen dularımızı ede ede. Avluda bir de küçük çeşme vardı. Zem zem niyetine içilen şifalı su. Nette resimleri var hepsinin; ama ben daha sakin bir zamanda tekrar gidip, sizler için fotoğraflamak istiyorum her bir ayrıntıyı. Maalesef ki bu gidişimizde kalabalıktan dolayı hiç foto çekemedim :(


Önceden birçok caminin minberinde yer alan sancaklar birer birer kaldırılsa da; Alemdâr-ı Resûl'ün minberindeki sancaklara kimse dokunmamış. Bu  sancaklar, gelen ziyaretçilere Eyüp Sultan' ın mahşer günü altında toplanılacak bayrağının hatırasını hatırlatıyor. Ancak 1730' da Patrona İsyanı sırasında, sancak-ı şerif in asillerin eline geçmemesi için saraya alınarak Hırka-i Saadet dairesine konulduğundan, günümüzde yalnız kılıfları durmaktadır. 

Daha detaylı bir Eyüp Sultan ziyaretinde  buluşmak dileğiyle....


10 yorum:

  1. Çok güzel ve bilgilendirici olmuş teşekkür, en kısa zamanda gidesim geldi valla:)))

    Bu arada işten sizin yayınlarınızla biraz olsun kafamı dağıta biliyorum...

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler Meltemcim, yararlı olabildiysem ne mutlu bana :)
    beğenmene ve takip etmene çok memnun oldum.
    her zaman beklerim :)

    YanıtlaSil
  3. ne güzel ve farklı bir sahur olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle, biraz yorucu oluyor ama değdi tavsiye ederim :)

      Sil
  4. ne iyi etmişsiniz...
    değişik bir sahur olmuştur...
    bende her sahurda nihat hatipoğlunu dinliyorum...
    Allah dularınız kabul etsin...
    amiin canım.......
    hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin cnm cümlemizin inşallah.
      çok keyifli oldu gerçekten,
      atmosfer bambaşkaymış Ramazanda.
      sana da hayırlı iftarlar cnmcım :)

      Sil
  5. çok istiyorum bir günü istanbulda gecireyim ramazanın ya ne güzel ortam ALLAHIM nasip et amin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin cnm olur inşallah.
      dua edip istedikten sonra neden olmasın.
      çok kalabalık, ama bir o kdrda harika bir şehir.
      hele gece trafik yokken, karmaşa yokken;
      tam anlamıyla hissedebildim o tarihin kokusunu...

      Sil
  6. ayyy canım bi dahaki severe benide kalbinden geçir çok güzel anlatmışsın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      elbetteki cnm geçiririm tabi
      Allah hepimizin dualarını kabul etsin inşallah.
      sen de o istediğin işletmeyi kurabilirsin umarım :)
      tanıştığıma memnun oldum bu arada :)

      Sil