20 Temmuz 2012 Cuma

RAMAZAN GELDİ HOŞGELDİ :)

Ne güzel aydır Ramazan... Nefislerimizin terbiye edildiği, dinginleştiğimiz, daha pozitif olduğumuz, daha çok ibadet ettiğimiz, daha çok Allah' a yalvardığımız, daha çok tövbe edip af dilediğmiz ay... Eş dost, akrabayla daha çok beraber olunan, bereketli sofralarda  buluşulan, huzur ve maneviyatın zirveye ulaştığı o ay... Bize verilen bir nimet olan bu tek bir ay' ı güzel ve bol ibadetle geçirmek dileğiyle... Hepinizin Ramazan-ı Şerif' i mübarek olsun canlarım...

" 20. yüzyılın önde gelen İslâm âlimlerinden Elmalılı M. Hamdi Yazır (öl. 1942) “Hak Dini Kur’ân Dili” isimli tefsirinde Bakara suresinin 186. ayetini yorumlarken Ramazan kelimesinin kökü hakkında 4 görüş naklediyor:
1. Yaz sonunda yağıp yeri tozdan temizleyen yağmur anlamına gelen “ramazıy” kelimesinden gelir. Buna göre Ramazan-ı şerif, yağmurun tozları temizlediği gibi, müminlerin günahlarını ve kalplerini temizler.
2. Güneşin sıcaklığının şiddetinden taşların hararetlenip kızması, yanması anlamına gelen “ramiza” fiilinden türemiştir. Ramazan ayında oruçlunun açlık ve susuzluktan yanması, hararetlenmesi veya günahların oruçlunun hararetinde, ateşinde yanması anlamında yorumlanabilir.
3. Kılıcın namlusunu veya okun ucundaki demirini parlatmak, bilemek için iki taş arasına koyarak törpülemek, cilâlamak anlamına gelen “ramaza” fiilinden müştaktır. Rivayete göre Araplar bu ay gelince kılıçlarını bileyip hazırlıyorlarmış. Bunu da oruç tutup nefsi zorluklarla karşı karşıya bırakarak törpülenmesi, cilâlanması ve elverişli hale getirilmesi olarak yorumlayabiliriz.
4. Bazılarına göre de Ramazan, Yüce Allah’ın esmâ-i hüsnasından/en güzel isimlerinden biridir. Buna göre, Ramazan ayı Allah’ın ayı demek oluyor. Zaten bu ayın Allah katında değerinin büyüklüğü bilinmektedir. Çünkü bu ay içerisinde bulunan Kadir Gecesi, Kur’ân-ı Kerim’in ifadesiyle “bin aydan daha hayırlıdır” (el-Kadir, 97/3). Bir gecesinin üstünlüğü bu kadar olan Ramazan ayının yüceliği hakkında ne diyebiliriz?" (netten alıntıdır)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder