24 Aralık 2012 Pazartesi

ÇOCUĞUN DİNİ EĞİTİMİ


Geçenlerde okuduğum bir yazıda, çocuklara yapılan bir anketten bahsediliyordu. çocuklardaki Allah sevgisi, O' nun nerede, nasıl olduğu ve büyüklüğü ile ilgili sorulara çocukların nasıl cevaplar verdiği ile ilgiliydi. hemen hepsinin verdiği cevaplar çok masumaneydi ve bir yandan da verdikleri cevaplara anlamlar yüklemeye çalışıyorlardı. çünkü sadece ezbere söylenen "Allah gökyüzünde, O bizi seviyor, bizi cennetine alacak" gibi cümlelerdi. günümüzde bir çok aile, çocuklarının sadece eğitimleri, sosyal aktiviteleri vs. ile ilgilenip, maneviyatlarının gelişmesiyle alakadar olmuyorlar. sadece iyi bir insan olsun, saygılı terbiyeli olsun, çalışkan, sosyal olsun gibi kriterlere takılıp, dini eğitimlerini önemsemiyorlar. halbuki her şeyden önce dini eğitimleri üzerinde yoğunlaşıp, dinimiz İslamiyet' i güzel bir şekilde anlatıp, aşılasalar; diğer o saydığımız bütün kriterler kendiliğnden gelecek haberleri yok! çalışmak; ibadet en başta, sonra ana-babaya saygı, aileye hürmet, kardeşler ve akrabalar arası iyi ilişkiler, İslamiyet' in temelinde yatan güzel ahlak ve Allah sevgisinden kaynaklanmakta.

zorluklar karşısında dayanıklı ve cesur çocuklar yetiştirmek, yine iman sayesinde. çocuğa dinini genç yaşında aşılarsan; karşılaştığı zorluklar karşısında hemen yıkılmaz. "Allah' tan geldi, vardır bunda da bir hayır" ya da "Allah' ın izniyle bunu da başarırım inşallah" inancıyla hareket edebilen her insan, Allah' a teslim olabilmeyi başaran insandır. nefsine yenik düşmeden, bildiği yoldan şaşmayan çocuk, daha az hata yapacaktır. "düşe kalka büyür", "tecrübe ederek, yaşayarak öğrenecek" laflarına inanmıyorum. çocuğunuz neden hata yapsın, neden üzülsün, neden öbür dünyada sizden hesap sorsun doğru yolu göstermediğiniz için? neden ahirette sizin kurtarıcınız olmasın? ama elbette önce kendini ahirete hazırlayabilmeli insan. çocuğuna bu dini eğitimi verirken, biryandan da kendi eksikliklerini kapatmaya devam etmeli. aynı zamanda kendini sınava tabii edebilmeli. hatasız kul olmaz, elbette hata yapacaklar, yapacağız; ama bu yaralar da yine Allah' ın sevgi ve merhametine sığınarak aşılacak. hemen her şeyde pes edip, bunalımlara girip, yanlışlıklara sürüklenmeyecek insanoğlu. cinnet anlarına tanık olmayacak, sevdiklerine zarar vermeyecek. çünkü ilk önce Allah' tan korkacak ve O' na sığınacak.

 

1 yorum:

  1. Güzel bir konudan bahsetmişsiniz. Çünkü çocuklara maneviyatı güçlenmemmişseü, ileri ki yıllarda kandırılmaları kolay oluyor. Anne ve Babalar bu konuya çok dikkat etmeli. Sabırla bu konuyu yani maneviyatı çok erken yaşta aşılanmalı.

    YanıtlaSil