30 Temmuz 2012 Pazartesi

SAHURDA SULTANAHMET VE EYÜP SULTAN

İlk defa sahuru dışarda yapacak olmanın heyecanıyla; tüm gün geceyi bekledim :) Gece pikniğine gidiyoruz yaşasııınnn nidalarıyla, çocuk kadar heyecanlıydım :) İstikamet; Sultanahmet' ti elbetteki. Piknik çantamızı, kilimimizi, minderlerimizi kapıp, eşimle düştük yola gece saat 01.00 de. Giderken fırından sıcacık pidelerimizi de aldık. Yüklendik eşyaları çıktık meydana. Eskiden olduğu kadar kalabalık değilmiş eşimin söylediğine göre. Önceden yer bulmak imkansızmış, sıkış tepiş dipdibe oturulurmuş. Şansımıza daha sakindi ve bir ağacın altına yayıldık çimlere. Gelir gelmez koyulduk valla yemeğe. Yavaaaaşş yavaş yeriz dedik şu mis gibi açık havanın tadını çıkararak. Sonrasında çay keyfi ohhh... Bunu Ramazan bitmeden tekrarlamalıyız, benim çok hoşuma gitti bu gece pikniği :)

Neyse gelelim fotoğraflara dicem ama fazla foto yok. Çünkü ışıklandırma çoktu ve flaşlı bile çeksem, karanlık ya da bulanık çıkıyordu fotolar. Artık bunlarla yetinelim...


'Dünya ahiretin tarlasıdır'. Ne ekersen onun biçersin...


Nihat Hatipoğlu' nun sahur programı yapılıyormuş Sulatanahmet' te. Biraz da durup onu dinledik.


Bu çeşmenin ihtişamı beni benden aldı. Topkapı Sarayının, ilk kapısı Bâb-ı Hümâyun’un önündeki küçük meydanda Sultan Üçüncü Ahmed Han tarafından yaptırılan muhteşem çeşme. Ben ilk kez gördüm. Zaten Sultanhmet' e de bu 2. gidişimdi.

İtalyan edebiyatçı “Edmonde Amicis” bu eserle ilgili olarak; “İnsan elinin oyup işlemediği yer kalmamıştır. Zerâfet, sabır ve servetin harikasıdır. Hiç şüphesiz billûr bir fânus altında korunmaya değer. Bu eşsiz koca pırlanta ilk günü kimbilir nasıl parlıyordu. Onu bir defâ görmek, hayâlinin ölünceye kadar hâfızadan silinmemesi için yeterlidir...” demektedir.  ( netten alıntıdır)


Ertesi akşam da sahurda Eyüp Sultandaydık. Daha doğrusu namazımızı kılıp döndük, sahurumuzu evde yaptık. Çünkü orasının kalabalığına hayretle baktım, adeta gecenin bir vakti bayram yeri gibiydi. Artık dışarlara hasırlar serip, namaz alanları yapmışlardı. Böyle sahneleri görünce; insan Müslüman bir memlekette yaşadığını anlayabiliyor ancak. Keşke her yer her zaman böyle olsa. Orasının da maneviyatı çok güzeldi. Yine ilk kez gitmenin verdiği şaşkınlıkla bakınıyordum her yere. Eyüp Sultan' ın türbesine giremedik maalesef. Gece ziyarete kapatmışlardı. Dualarımızı dışarısından ettik. 

Orda hayran kaldığım şeylerden biri de asırlık çınarlardı. Öylesine heybetliydiler ki bütün avluyu sararak sanki kapalı ama açık havadar bir yerdi. Koca bir bahçenin içinden yürüyoduk resmen dularımızı ede ede. Avluda bir de küçük çeşme vardı. Zem zem niyetine içilen şifalı su. Nette resimleri var hepsinin; ama ben daha sakin bir zamanda tekrar gidip, sizler için fotoğraflamak istiyorum her bir ayrıntıyı. Maalesef ki bu gidişimizde kalabalıktan dolayı hiç foto çekemedim :(


Önceden birçok caminin minberinde yer alan sancaklar birer birer kaldırılsa da; Alemdâr-ı Resûl'ün minberindeki sancaklara kimse dokunmamış. Bu  sancaklar, gelen ziyaretçilere Eyüp Sultan' ın mahşer günü altında toplanılacak bayrağının hatırasını hatırlatıyor. Ancak 1730' da Patrona İsyanı sırasında, sancak-ı şerif in asillerin eline geçmemesi için saraya alınarak Hırka-i Saadet dairesine konulduğundan, günümüzde yalnız kılıfları durmaktadır. 

Daha detaylı bir Eyüp Sultan ziyaretinde  buluşmak dileğiyle....


26 Temmuz 2012 Perşembe

SALAVAT KUMBARASI

Yeni tanımış olduğum iki blog sahibesinin katkılarıyla başlatılmış olan salavat toplama kampanyasına ben de dahil olarak bir katkım olsun istedim. Böyle güzel bir düşünceyi bizlerle paylaştıkları ve vesile olmamıza sebep oldukları için;  Hayata Dair Pırıltılar ve Kelebek Gibi ' ye burdan da teşekkürlerimi iletiyorum.

Ramazan ayına özel salavat toplama kampanyasına katılmak isterseniz; siz de bu postun altına yorum olarak okuduğunuz salavat sayısını yazabilirsiniz. Şimdiden Allah hepinizden razı olsun... :)

24 Temmuz 2012 Salı

SADAKA TAŞI: HAYDİ SENİN DE BİR KATKIN OLSUN!

S.a. arkadaşlar;

Bu gün size 'Sadaka Taşı' adlı dernekten bahsetmek istiyorum. Derneğin merkezi; İstanbul' dur. Sadece Allah rızası için verebilmek adına, 2010 yılı Ocak ayında kurulmuştur. Alan eli hicaptan, veren eli gurur ve riyadan koruma” ilkesiyle  sadaka kültürünü en geniş ve derinlikli manasıyla toplumumuza yaymayı görev edinmiştir. 

“Veren el ile alan el arasında nahif bir sadaka taşı… İnfak sahibi bağışını sadaka taşına bırakır, ihtiyaç sahipleri de el ayak çekildiği saatlerde gelip buradan ihtiyacı olan kadarını alır.”

Çok fazla bahsetmeme gerek yok. Vereceğim linklerde, her türlü soru ve cevabınızı bulabileceğinize inanıyorum. Şu mübarek Ramazan ayında, siz de zekatınızı vermek isterseniz; 70 tl = 1 kumanya ediyor. Yani bir kumanyayla, Afrika' da bir aile, bir ay geçinebiliyor. Zekatınız ihtiyaç sahiplerine gitsin. Yiyecek bir lokması olmayanın boğazından geçsin sizin alacağınız aş. Bu linkleri herkesle paylaşalım. Allah hepinizden razı olsun...

                           RAMAZAN PROJESİ
PROJE ÖZET BİLGİLERİ
PROJE
RAMAZAN PROJESİ
KATEGORİ
SOSYAL YARDIM
BAŞLAMA TARİHİ
15.07.2012
ÜLKE
20 ÜLKE
BİTİŞ TARİHİ
21.08.2012
HEDEF KİTLE
MUHTAÇ HALK
İSTİFADE EDECEK KİŞİ SAYISI
500.000



SADAKA TAŞI DERNEĞİ HAKKINDA

İncitmeden, hor görmeden ve başa kakmadan sadece Allah rızası için verebilmek adına ecdadımız tarafından yaygın bir şekilde kullanılmış olan “Sadaka Taşları”ndan ilham alarak 2010 yılı Ocak ayında yola çıkan derneğimiz  “Alan eli hicaptan, veren eli gurur ve riyadan koruma”  ilkesiyle sadaka kültürünü en geniş ve derinlik manasıyla toplumumuza yaymayı görev edinmiştir.
Evrensel dostluk ve kardeşlik bilinciyle hareket eden Sadaka Taşı Derneği onurlu bir hayat sürebilmesi için ihtiyaç sahiplerinin yanında olmayı kendine araç edinmiştir.
Sadaka Taşı Derneği, dünyanın neresinde olursa olsun sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış; savaş, tabii afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ve açıkta kalmış, zulme uğramış tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmayı kendine görev edinmiştir.



PROJENİN HEDEFİ


Ramazan ayı münasebetiyle başta Türkiye olmak üzere dünyanın 20 ülke ve bölgesindeki muhtaç insanlara yardımlaşma ve dayanışmanın sağlanması. Gelişmişlik oranı düşük yoksulluk oranı yüksek bölgeler öncelikli olmak üzere muhtaç insanların kumanya ihtiyaçlarının karşılanması.

PROJENİN GERÇEKLEŞTİRİLECEĞİ ÜLKELER VE BÜTÇELERİ




ÜLKE

KUMANYA+İFTAR+BAYRAMLIK

KUMANYA+İFTAR+BAYRAMLIK

PR. BR.
AFGANİSTAN
X
25.000
USD
BANGLADEŞ
X
30.000
USD
BATI SAHRA
X
25.000
USD
BOSNA HERSEK
X
20.000
USD
BULGARİSTAN
X
25.000
USD
ÇAD
X
25.000
USD
ETİYOPYA
X
25.000
USD
FİLİSTİN
X
100.000
USD
IRAK
X
35.000
USD
LÜBNAN
X
65.000
USD
PAKİSTAN
X
25.000
USD
SOMALİ
X
60.000
USD
SRİLANKA
X
20.000
USD
ÜRDÜN
X
40.000
USD
SURİYE
X
100.000
USD
TÜRKİYE
X
200.000
USD